Förvaring av privata vapen | Hammerlisport

Förvaring av privata vapen

Som tur är finns det en rad bestämmelser i Sverige som reglerar hur privata vapenägare får hantera sina vapen. En utav dessa bestämmelser belyser förvaringsaspekten som hjälper till att se till så att inga onödiga olyckor sker och så att ingen obehörig på ett enkelt sätt ska kunna få tillgång till ett vapen.

Grundregler

vapenskapFör alla privata vapenägare så finns det några grundregler som de måste känna till och förhålla sig till. Vapen och ammunition ska hållas under uppsikt så att ingen obehörig får tillgång till dessa. Skjutvapen som inte är tänkte att användas just för stunden ska även förvaras i ett vapenskåp eller minst lika säkert förvaringsutrymme. Även ammunitionen ska vara inlåst på något vis.

Fördjupade regler

De vapenskåp som används ska vara godkända under normen SS 3492. Andra skåp kan även godkännas men då ska vissa specifika punkter uppfyllas. De ska vara tillverkade av minst 4 mm stålplåt. Skåpets fogar ska besitta samma motståndskraft som själva plåten. Kolvar i minst 3 olika riktningar. Det ska ha ett borrskyddat lås och vara allmänt sprängskyddat. Utrustat med minst en 22 mm bred kant på regelverk och bakkantsbeslag. Låset ska dessutom uppfylla SS 3492.

Ytterligare information

För privatpersoner så finns det ingenting i lagen som säger att man är skyldig att se till så att ett larm finns monterat och som så att säga vaktar dina vapen. Åtminstone inte förrän du fyllt, låt oss säga, åtminstone två fulla vapenskåp och förvarar mer än 40 poäng vapen i hemmet. Som ett exempel räknar polisen ett vanligt handeldvapen som 2 poäng, så då kan du själv lista ut att det är en hel del vapen det handlar om, innan du överskrider denna gräns.