Mitt i prick | Hammerlisport

Mitt i prick

Vi har nu avhandlat en del skytte och tycker därför att det kan vara läge att skänka lite ljus åt en annan sport där det går ut på att träffa mitt i prick, nämligen Dart – eller pilkastning som det ibland kallas för.

Dart i Sverige

Dart är ett spel som förmodligen många har kommit i kontakt med på ett eller annat sätt, men relativt få har deltagit i någon organiserad verksamhet. Organiserad verksamhet betyder förstås att man är medlem i en dartklubb eller dylikt och sedermera deltagit i tävlingar och eller seriespel. Om man deltagit endast i enskilda tävlingar eller om man deltagit i seriespel beror lite på var i landet man bor eftersom det finns olika många aktiva på olika platser. Det arrangeras även cuper för både spelare som är aktiva i föreningar och de som står utanför den faktiska organiserade verksamheten.Den vanligast förekommande speltypen är det som kallas för 501. 501 Dart innebär att spelarna börjar med 501 poäng och målet är att så snabbt som möjligt, eller åtminstone före sin motståndare, komma ner till noll poäng för att vinna. Det finns en rad andra typer av spel också, men 501 är alltså den allra vanligaste i Europa. I USA är det istället en form som kallas för Cricket som är det vanligaste.

Dart internationellt

Om man så ser på Dart internationellt så är det en väsentlig skillnad hur stor sporten egentligen är. I Sverige är det inga större prispengar om man jämför med internationellt. I föregående världsmästerskap så uppgick priset för förstaplatsen till motsvarande ungefär tre miljoner kronor. Då var det Stephen Bunting som tog hem titeln före Sverigebekantingen Alan Norris. Till kommande mästerskap så är det, om man ska tro oddsen på de stora bettingsajterna, den 25-årige Holländaren Michael Van Gerwen samt fjolårsfinalisten, engelsmannen Phil Taylor som ses som de främsta utmanarna till att ta hem titeln.Världsmästerskapen hålls sedan 1986 i Surrey som ligger i sydöstra England. England kan även titulera sig som Dartens hemland. Vi avslutar artikeln med att visa en av de bästa matcherna i Dartens historia, en match mellan nämnde Taylor och Adrian Lewis.